Khamis, 15 September 2011

MENU WAJIB OPEN HOUSE

Assalamualaikum...

Musim raya ni semua orang sibuk nak buat open house. Tak kira di mana2 pun mesti nak buat jugak. Dan antara  menu yang wajib ada...

kalau di Kedah..ketupat palas la yang wajib

ketupat nasi atau nasi himpit ni kira sunat jer


lemang pun mesti ada walaupun lemang bukan juadah wajib orang Kedah

Tak lupa juga mesti ada...

rendang..

 kuah kacang

dan juga serunding..tak kisahla serunding daging, ayam atau ikan bilis..

dan sebagai pelengkap majlis, sekurang-kurangnya mesti ada...

lontong..actully lontong bukan makanan orang utara, tapi sekarang dah femes kau!

soto..tak kira yang dimakan dengan nasi himpit atau beehoon

dan juga yang sering menjadi tumpuan dan cepat habis bila di hidang...

SATE..!!! aku pun suka..feveret nih

So..itu semua seolah2 wajib ada bila ada open house..oleh yang demikian, aku  ni pening kepala nak buat apa untuk open house aku..adakah aku harus menyediakan juadah yang sama atau yang lain dari itu..Kalaun lain, aku nak masak apa???

Hah! pening aku...pening..tolongla bagi cadangan kat aku..Aku stop takat ni dulu sebab aku nak kena pikir apa lagi yang boleh aku masak or sediakan untuk jamu kawan2 dan sedara sedari dan sedarai aku..fuh!.. Adeus!!!

*semua gambar di atas aku ambik dari incik gugel tanpa kebenaran dia. Tapi aku nak say thanks juga la. dan sebab aku ambik, sebab aku suka..hahahah

15 ulasan:

  1. semua menu kat atas dkna suka makan kecuali lontong... :p

    BalasPadam
  2. la..ye ker..sy pun tak brapa suka mkn lontong, tapi suka masak jer..heheh

    BalasPadam
  3. salam...bestnya dpt mkn semua yg kat atas tu...:)

    BalasPadam
  4. paling bes ktupat plas lah bile beraya..hehe

    xsuka lontong..

    BalasPadam
  5. mama:memang best..endingnya perut pun memboyot..heheheh

    chilled:ketupat palas wajib ada kalau x rasa cm x raya

    abghani;memang best

    BalasPadam
  6. oh camtu ye..ada menu wajib, sunat dan makruh.Betul2 kat mane2 open house kalau ada sate mesti jd tumpuan dan licin dulu...

    BalasPadam
  7. mama janet:huhu btol3..sate yg paling laku..

    BalasPadam
  8. ketupat palas paling best!
    cubalah buat cucur udangke?sure meletop gitu awak!
    awak nak tahu pernah sekali masa saya buat jamuan kecil di rumah masa raya ni saya buat cekodok pisang versi saya yang dicampur corn flakes..amik ko licin, sampai ada yang mintak saya buatkan lagi..macam tak percaya eikkk :)

    BalasPadam
  9. ixoraroxi;aa aa..good idea..ok gak tu kan..xpe sy try buat cucur udang+jagung..heheheh

    BalasPadam
  10. buat la nasi kerabu, sebab ada budu ngan cabai melaka.... perghhh... meletoop! kehkeh...

    BalasPadam
  11. mak ngah..nasi kerabu tu tak pandai buat.heheh

    CJ..sama le kita

    BalasPadam
  12. kayrull-shah:kalau kat utara, tak de ketupat palas ni mcm tak lengkap la raya tu

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...