Isnin, 26 September 2011

DIGITAL ATAU DSLR??

Assalamualaikum...

Musim raya dan open house makin surut..so lepas ni dapatlah aku mengempiskan sikit perut yang dah berlapis2 ni dek kerana penangan open house..

Aku tertarik dengan iklan Nuffnang yang baru ni..


Cantikkan? Sebenarnya aku ni peminat barangan Sony. Apa-apa saja yang berkaitan dengan audio video aku lebih prefer kepada Sony..so tak heranlah kat umah aku, TV, Hi-Fi dan Kamera aku adalah jenama Sony.. "HELLO..AKU TAK DITAJA ATAU DIBAYAR OLEH SONY UNTUK BUAT IKLAN INI HOKAY!"..berbalik kepada cerita asal, Sony ni barangannya memangla dikategorikan agak mahal, tapi pada aku amat berbaloi.

Aku ni dulu-dulu memang suka bergambar (time tu aku size L lagi..skarang dah XXL so..lupakanlah) dan mengambil gambar atau dalam bahasa seninya "photoshoot". Memang aku suka. Kena-kena gambar pemandangan dan sebagainya. Aku ada sebiji Kamera Digital Sony yang aku beli 4 tahun dulu dengan harga RM700. Gambar cukup cantik cuma tak mampu nak zoom jauh-jauh. Kalau nak zoom yang jauh, aku zoomkan leher aku sendiri.

Dan yang menjadi kegilaan sekarang adalah kamera jenis DSLR . Ramai kawan-kawan aku yang gunakan jenama CANON dan NICON. Diorang cakap itu adalah jenama terbaik. Tapi aku tak berkenan dengan saiznya yg sebesar kotak tisu,payah nor nak usung sana sini terutama kalau travel jauh-jauh. Lagipun badan aku aje pun dah kesar kotak peti ais..cukup2la tu..kan?

Bila je Nuffnangs iklankan kamera Sony yang setaraf DSLR tu, kena pulak patentnya macam kamera digital biasa je, aku memang jatuh chenta..Pada aku biarlah saiz kamera tu besar kotak sabun je asalkan kualiti gambar cantik. Yang penting, teknik kita meng"shoot" gambar tu yang penting. Kalau nak sedap lagi, maunye ada lense yang besar macam botol kicap tu. Kalau pakai DSLR yang harga 3-4k, tapi gambar yang diambil macam orang kena parkinson pun tak guna jugak.



Bila aku riki-riki balik tentang harganya..emmm..membuatkan aku terfikir sejenak..berapa helaikah baju yang akau harus jahit untuk aku  dapatkan kamera itu..?

gambo ni kecik..pandai2la korang klik utk besarkan nya.reti??

*ternganga...

ke ada orang nak kasik hadiah kat aku?? just dream on lah! Adeus amigos!!!..

8 ulasan:

  1. kamera sony DSLR tu mmg best..

    mmg betul ckp awak..
    nikon atau canon tu besar sgt..
    rasenyer sakit leher kot..

    last week baru belikan bezday adik sony yang awak mention kan tu..

    mmg superb..
    lengkap semuanya..
    mmg best...
    dh x payah nak edit sgt..
    mmg gambar nyer cantik..
    function pun banyak..
    boleh dikatakan puas hati la..
    =)

    BalasPadam
  2. tu la..suker giler ni..tapi kamera lama pun ok lg.cuma memori kad dia 2gig je..ni dah termimpi2 dah ni..aduyai...

    BalasPadam
  3. salam pen biru...kamera sony DSLR tu mmg best sbb mama baru belikan anak mama sebagai hadiah hari lahir nyer...

    semua function nyer mmg baik lengkap dan gambarnya cukup cantik...
    cukup puashati ngan semua kegunaannya...:)

    http://maszull.blogspot.com/2011/09/hadiah-hari-lahir-yang-terlewat_19.html

    BalasPadam
  4. wah..jelesnye..nak jd anak mama jugaklah..hehehe

    BalasPadam
  5. saye jugak baru berkire2 nak beli camera ni..memandang kan kamera saye baru jer rosak semalam... hurrmm.. tabung tak penuh lagi.. tapi camera harus berganti cepat...*sigh..[target camera ni]

    BalasPadam
  6. aty-fared..ya marilah kit abeli beramai2..hehehe..

    BalasPadam
  7. bestnya..nak satu hadiah besday aku thun dpn ana..gmbq cantik gila kan kalo dslr tue..tgk ja kak baya bwk...bila la nak ada satu mcmni...2k gak kan..

    BalasPadam
  8. cuda: yg xde lense pjg tu dlm 2100++ tapi yg ada lense harga dalam 2600++

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...