Khamis, 28 Julai 2011

PERSONAL LOAN BANK RAKYAT & KAKITANGAN AWAM

Assalaamualaikum...

Hari ni aku nak bagi peringatan pada semua kakitangan Kerajaan yang merupakan peminjam dan bakal peminjam dengan Bank Rakyat. Bank Rakyat dan kakitangan Kerajaan memang tak dapat dipisahkan dengan pinjaman peribadi..termasuklah aku. Aku nak cerita sesuatu yang korang perlu alert sebab benda ni amat tidak disedari segolongan besar  daripada kita yang membuat pinjaman peribadi. Apa lagi bila dah rambang mata tengok nilai duit yang mencecah 5angka masuk kedalam akaun kita.

Cenggini ceritanya. Aku dulu pun tak perasan. Tapi bila dah buat untuk kali ke3 (overlap yang lama) baru aku perasan. Sebelum aku buat loan, aku call bank tanya baki settlement ada berapa. Dan aku dapat amaun ketika itu. Selang seminggu selepas aku cornfirm nak buat (untuk renovate umah dan settle apa yang tertunggak) staff bank datang ke ofis dan explain kat aku. Dari jumlah loan yang kita pinjam akan di potong yuran stamping, insuran dan deposit 2 bulan selain amaun settlement.. So aku buat keputusan berapa yang aku nak buat.

Bila loan dah lulus, aku dipanggil ke bank untuk tandatangan dokumen. Lepas dari tu aku terus ke kaunter untuk update buku..Nak dijadikan cerita, esok paginya aku pi la kat ATM untuk check berapa yang masuk..memang mengejutkan jumlah yang masuk KURANG hampir RM240.00.!! Aku memang pelik. Bila aku call bank, barulah diorang cakap sebenarnya baki settlement aku jumlahnya langsung tak sama dengan yang mula-mula aku dapat dulu..kalau makin kurang tak apa jugak..ni makin bertambah..Pelik kan?

Pastu dia cakap semalam masa aku tandatangan dokumen tu adalah termasuk INSURAN INTIM ka hapa ntah..insuran apa pulak aku tanya. Dia cakap insuran tu semua kena ambik setahun sekali tu je. Aku memang pelik. Sebab seingat aku, borang insuran yang aku tandatangan semalam adalah insuran yang mula2 dia cerita haritu.. So sekarang ni tak pasal2 jadi 2 insuran, dan 1 insuran tu memang kita tak sedar pun borang tu dihulur untuk dipotong. Masa aku nak sain semalam pun aku ada tanya, ni borang apa, dia cakap borang insuran. So aku ingat insuran yang mula-mula tu la..rupanya idokk..insuran yang kedua..See!!

Mungkin ramai orang yang meminjam tak perasan benda ni. So bank pun buat diam je. Aku ni jenis yang alert benda-benda cmni. Bila aku check balik duit yang masuk ke akaun aku kurang banyak dari yang sepatutnya. Frust kan? Rosak plan aku.

Aku bukan nak tuduh Bank Rakyat penipu,(cuma pembelit jer!) tapi lain kali masa nak offer loan kat orang tolongla bagitau betul2, apa benda lagi yang diorang potong dan berapa jumlah bersih loan yang akan dikreditkan masuk ke akaun peminjam. Aku menyesal pun ada buat dengan Bank Rakyat. Kalau aku tau sampai 2 insuran yang terpaksa rela kena ambik buta2, baik aku buat dengan Bank Simpanan Nasional.

So aku nak pesan pada semua, kalau nak buat, tanya betul2. Tapi dengan Bank Rakyat kalau tanya betul macammana pun, bab insuran yang RM100 tu  mesti diorang takkan cakap punya. Bila duit dah kredit ke akaun kita, baru la kita sedar..tu pun kalau korang jenis manusia detail macam aku. Dalam2 detail pun aku kena kencing jugak dengan bank. Nak buat macam mana. Duit dah masuk. Kalau dari masa aku nak tandatangan tu dia bagitau aku, memang aku cancel la loan tu..baik pi buat kat Bank Pertanian atau BSN jer. So aku harap, apa yang terjadi pada aku, korang ambik ingatan. Kalau buat dengan Bank Rakyat memang ada 2 INSURANS ye..bukan 1 insurans macam bank2 lain.

To Bank Rakyat...aku memang frust sebab tak explain kat aku pasal insuran tambahan RM100 tu dan pasal baki settlement yang makin bertambah. Aku memang tak puas hati. Aku ada simpan bukti settlement yang mula-mula pegawai bank kat aku. So tu pasal aku tak takut masuk entry benda macam ni.

Ingat wahai kawan2 kakitangan kerajaan sekalian..HATI-HATI ok!!

sebelum berhutang, sila belajar ilmu ini dahulu : ILMU BERHUTANG= BEZA FLAT RATE & REDUCING BALANCE

30 ulasan:

  1. slm...alamak kesian nya penbiru nape jadi mcm ni sekali...pelik betul bank Rakyat ni kalau nak suruh wat loan tu kenalah bagitahu detail betul2 ni dak....nampak betul menipu...harap2 jgn diulangi kes penbiru pada yg lain k...pas ni kenalah hati2 masa nak wat loan kat bank...

    BalasPadam
  2. nak kata tipu pu tak tau la kan .tapi pada sy dia tak explain betol2 ..masa mula bagitau tu ye2 kata yg kena potong nanti deposit 2bulan, stamping dan insuran..tup2 bila p sain bleh jadi sampai 2 insurans..pelik kan? sy rasa bukan sy sorang tp semua yg buat cuma diorang tak kira betol2 lepas dapat duit..maklumla tengah rambang mata

    BalasPadam
  3. ish2....mcm tu sekali rupa2nya... saya belum terlibat lagi ngan loan personal, sebab saya kerja swasta, tak layak mohon... gaji kena up dr rm3k br layak..hoho... sabar ye, penbiru.. :)

    BalasPadam
  4. atieyz... geram jugak sbb kita x diberitahu betul2..

    BalasPadam
  5. sebenarnya ada 1 jer insurans, insurans pertama wajib sbb yang tu akan cover loan kalau meninggal. yang satu lagi cuma tambahan je.. xwajib ambil pun.. sptnya staf tu kena explain..

    tkperla kena ati2 masa sign mana2 loan

    BalasPadam
  6. amir..memang diorang tak citer apa2.dia ckp ni borg insuran..sy ingt insurang yg mula2 tu..ps sy ini memang penipu

    BalasPadam
  7. rate bank rakyat, bsn ngan bank pertanian comparable eh kak penbiru?

    BalasPadam
  8. lebih kurang jer..tapi akalu betol nak buat. better BSN la..tp kdg2 bank prtanian pun ok gakk..msing2 ada pro and contra

    BalasPadam
  9. nampaknya kalo mcm tu, saya pun dh teramik 2 insuran lah (overlap kali-3)..sbb diorang pun x bgtahu. cuma yg lawaknya, saya bleh suruh pegawai tu masukkan amaun besoknya...(alasan keta breakdown)insuran rm900 dia ckp bleh masuk plg awal 2 bulan atau 4 bulan...

    BalasPadam
  10. King Frog..yg sy sampi hari ni tak masuk.myampah btolla

    BalasPadam
  11. owh, seramnye.. hew, tak suka bank rakyat

    BalasPadam
  12. salam kak,, tadi , pg tad aku nk terbaca ko punye blog ni kan, pastu, tadi aku pergi bank rakyat setapak nak buat overlap, aku tanye ler pasal insuran yang ko bgtaw kat cni,, die cakap,,,, " ooo... itu, (su*#@#) yang buat, die da tak keje lagi kat sini, ramai orang komplen pasal insuran tu".. lagi satu, aku mintak duit pasal lebihan insuran pas kite buat overlap,
    rata2,, ramai yang tak tahu pasal duit tu. papepon, kak, terima kasih banyak.. kalo x, mmg kenela aku, ni pun buat overlap kali ke-3... :P

    BalasPadam
  13. tq kak,,,,, tadi saya pergi bank rakyat setapak. tanye pasal masalah insuran ni, die bagitaw, memang ade pon, nama die (su*&^%$), die x keje lagi kat ctu , kos ramai orang dah komplen,, lagi satu, ramai yang tak tahu bile kite dah buat overlap, kite mempunyai lebihan wang insuran yang boleh dituntut.. kalo x tanye , die buat x taw jer,,, pape pon, tq 4 information blog akak ni,,, ni pon sy buat overlap kali ke -3.. huhu :)

    BalasPadam
  14. duit deposit 2bln bank rkyt ptog tu le dpt balik x lps wt full settlement? sape2 ade info..tq

    BalasPadam
  15. Salam..mnta pndpt sikit, kalau saya dah ada personal loan 50k dgn bank rakyat (tempoh 12 tahun sejak 2010), agak2 bank mana yang ok untuk sy overlap selain bank rakyat?saya kakitangan kerajaan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. MBSB?cmne nk apply tu?sy pn dh wt loan kt bnk rkyat...bru je stahun lbih byr...ingt nk wt overlap kt bank lain n bayar hbis loan bnk rkyat...boleh bantu sy x?

      Padam
    2. try koperasi yayasan ihsan rakyat.3hari duit trus dpt..tp percent tinggi sikit

      Padam
    3. try la yayasan ihsan rakyat..3hri je duit dh masuk tp percent tinggi.koperasi wawasan malaysia pon ok..

      Padam
    4. try koperasi yayasan ihsan rakyat.3hari duit trus dpt..tp percent tinggi sikit

      Padam
  16. aku baru terkena.. masa isi borang jadual bayaran balik utk loan rm40k sepulluh tahun dia letak rm445 sebulan. dahtu bila dah sains semua duit dah masuk, sampai surat inform kene bayar rm541.98 sebulan selama sepuluh tahun.. aku rasa tertipu.. apasal tak sama dengan jadual bayaran balik yg dorang bagi? beza hampir rm100 ringgit sebulan tu kalau sepuluh tahun tak ker rm12k? so skrg aku tengah cari mamat yg introduce hr tu.. nk dgr apa dia ckp

    BalasPadam
  17. aku baru terkena.. masa isi borang jadual bayaran balik utk loan rm40k sepulluh tahun dia letak rm445 sebulan. dahtu bila dah sains semua duit dah masuk, sampai surat inform kene bayar rm541.98 sebulan selama sepuluh tahun.. aku rasa tertipu.. apasal tak sama dengan jadual bayaran balik yg dorang bagi? beza hampir rm100 ringgit sebulan tu kalau sepuluh tahun tak ker rm12k? so skrg aku tengah cari mamat yg introduce hr tu.. nk dgr apa dia ckp

    BalasPadam
  18. Bank Rakyat memang penipu. Jaga2 dengan bank rakyat, mereka kuat blacklist orang. Tup...tup... nama korang ada dibawah pemerhatian khas (ccris).

    BalasPadam
  19. Bank Rakyat memang penipu. Jaga2 dengan bank rakyat, mereka kuat blacklist orang. Tup...tup... nama korang ada dibawah pemerhatian khas (ccris).

    BalasPadam
  20. Bank Rakyat memang penipu. Jaga2 dengan bank rakyat, mereka kuat blacklist orang. Tup...tup... nama korang ada dibawah pemerhatian khas (ccris).

    BalasPadam
  21. Bank rakyat memang pembelit, hutang lapuk dah bayar termasuk bunganya, no outstanding, dan prompt payment, tapi mereka masih blacklist peminjam. Contoh korang ikat sepuluh tahun. Masa tahun ke 5, tetiba korang alami financial krisis, bank rakyat memang cepat aje nak blacklist korang. Katakanlah tahun ke 6 korang get manage bayar balik outstanding+bunganya sekali. Then tahun ke 6 dan onwards korang prompt payment, jangan haraplah mereka akan keluarkan korang dari senarai blacklist. Selagi tak settle, selagi tu lah korang di blacklist. Bayangkan kalo korang masih ada kontrak dengan mereka few years, selagi itulah nama korang tetap d blacklist even korang dah settle outstanding yang lama2 dan promp payment.

    BalasPadam
  22. kalau kne kanser k.. insuran bank rakyat tuh tanggung x agaknya?

    BalasPadam
  23. Yg sy tau plak, satu insurans utk cover bla meninggal (sun life ins) & lg 1 ins amani (cover utk accident,cacat kekal, n pe ntah lg.wajib amik kt nya.ada 3 prgkt,150,100,&50/yearly).sy yg mmg miss detail ni mmg tnya sebijik2 la.ha3

    BalasPadam
  24. tau dlu pjm kat bsn la...nyesal lak pjm bank rkyat.

    BalasPadam
  25. Good info..so cmna nak tahu kte dpt brpe jmlh insuran tu ye..cntohnye sy loan 20k n then overlap buat 35k..so insuran byr blik tu brpe ye..

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...