Ahad, 20 Mac 2011

HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA...SUPERB!!!


 
Assalamualaikum
Wah..aku ni tak sabar2 nak ceta pasal HMM ni. Memamg sejak dari dok shooting tu lagi aku dah memang x sabar nak tengok.Apa lagi bila dah siap.Aku x mau p tengok awal(10Mac) sebab dah tau..kompom panggung penuh punya.So aku buat la keputusan nak p tengok kemarin dengan member.Sekali p ..nah haih..penuh jugak.tinggal 2 seat ngam2..tu pun sorang dok row depan sekali sorang .So aku pilih dok depan la sebab boleh aku lunjurkan kaki tanpa gangguan.sakit tengkuk memangla sakit.Tak pe la.nak buat camna.

So aku pun menonton dengan penuh kusyuk.Kalau boleh 1 sin pun aku x mau terlepas.Kesimpulan yang boleh aku buat..memang best gila lah!  Tak sangka betoi ada anak Melayu yang boleh buat filem macam ni.Tahniah la untuk KRU. ols memang berwawasa..(aku ucapkan jugakla tahniah walaupun aku tau depa takkan baca blog aku..ahaks!)

Aku pun belek 1 per 1 apa yang ada pada filem ni.Aku berpuas hati walaupun ada beberapa kelemahan yang memang aku perasan sangat2.Tapi x pa la.Bak kata omputih "Close 1 eye' lah. So inilah kelemahan yang boleh diperbaiki dan mungkin orang tak perasan
  1. Penggunaan bahasa Melayu.- bukanlah maksud aku mesti berdialog dengan bahasa melayu klasik yang kadang2 aku sebagai anak melayu jati sendiri pun tak paham, at least..puak Geruda tu (Wan Hanafi Su dan Khir Rahman) bercakap macam Merong Mahawangsa atau Pak Kesum tu. Itu sebenarnya bahasa Melayu Utara (BAKU). Sebab setahu aku yang tak berapa pandai sejarah ni, Bahasa Melayu yang pelat "e" di belakang( ala mcma org KL cakap tu) adalah Bahasa Melayu Riau.So, kalau benda ni berlaku di selatan semenanjung (Johor) boleh diterima la cakap mcm tu. Ini kisah UTARA yang mana bahasanya bercampur BAKU dan sikit SIAM. So aku rasa nak gelak pulak bila bahasa tercampur aduk..atau mungkinkah puak Geruda tu asalnya dari Riau.hahaha..Nak kena saman ke aku ni? hahah
  2. Baju Merong ketika dah ditabalkan jadi 'King'..hmm..nampak amat baru sekali..hehehe..ala2 bau kedai gitu..agak kurang sesuai.Lagi elok kalau di "antik" kan sikit kain tu.Baru nampak real
  3. Tatu pada muka Khir @ Kemawa - nampak mcm dilukis dengan ink sebab memnag sah2 berkilat.Setahu aku la..tatu ni sama macam kulit kita jer .So adakah kulit kita berkilat?sila tengok kulit anda sendiri..uhuk!
  4. Pelakon yang sama- aku dapat cam beberapa pelakon extra(kalau aku x silapla) yang pegang beberapa watak extra.Dalam kata lain mati idup semula..Mungkin aku silap,tapi aku rasa muka tu jugak yang tadinya mati kena cantas,tiba2 ditempat lain jadi oran lain pulak..huhu..kalau aku silap..i'm so sorry la..
  5. Bab ni agak sensor sikit.Masa puteri china tu berendam dlm tab.Fuiyo..masa kamera ambil gmbar dari atas..badan puteri tu terlindung dengan bunga2 yang ada di permukaan air.Apa yang aku nmpk puteri tu seolah2 mcm tak pakai apa2(bogel) sebab aku nmpak bahagian pelipat dari badan ke paha tu,berlipat2 je mcm memang x pakai apa2..eh2..lembaga penapisan tak nampak ker? Cmne aku bleh nampak? sebab bunga2 atas air tu terselak bergerak ikut kocakan air..Fuh! tajamnya mataku..kahkahkah
So rasa2nya itu jela yang aku nampak.Nanti aku rewind balik ingatan aku semalam.Kalau ada lagi, nanti aku tambah lagi. Apapun, teknik CGI yang aku belajar tak penah pas tu memang nmpak REAL.Dan kerana itulah aku hampir jatuh cinta kat Stephen tu..hahaha..hensem la pulak mat saleh kacuk tu.ok la.Nanti ada apa2 aku  ceta lagi ok..Arios!!

1 ulasan:

  1. Aku tgk ja..nk komen, mcm yg hg rasa la...kena improve lg kru nie..

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...